Sivut

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Canon S95 kokemuksia III

Olen arvioinut Canon S95:tä aiemmin jo parissakin kirjoituksessa. Kamerassa on monia hyviä puolia joista osa varmasti löytyy muistakin pokkareista. S95:n tuki Canon:n CR2 eli Canonin RAW formaatille on kuitenkin yksi harvemmin pokkareissa nähdyistä ja mielestäni yksi erityisen hyvistä ominaisuuksista. Kuvaan 5D II:llakin lähes kaiken CR2 muotoon joten pokkari joka pystyy samaan on melkeimpä "must have".

Kuvaan aika paljon verran erilaisia kisatapahtumia kuten moottorikelkkailu, sprintti ja motocross kisoja, joista kuvia löytyy tästäkin blogista. Useimmiten näihin tapahtumiin on lähtenyt mukaan Canon 5D II + EF 70-200 f/2.8 II IS USM zoomi tarpeisiin sekä Canon S95 lähikuvaukseen kuten varikolle.

Canon 5D II yhdessä 70-200:n kanssa riittää kohtuullisesti nopeatempoisiin kisatapahtumien kuvaus tarpeisiin. 

Mutta Canon 5D II ei tuolla 70-200:lla oikein taivu esimerkiksi varikko-otoksiin. 70mm on vaan sekin auttamatta turhan pitkä eikä ahtaissa oloissa välttämättä pääsee riittävän kauas kuvattavasta kohteesta kun muitakin pyörii samojen autojen tai kelkkojen ympärillä.

Varikolle ja muihin lähiotoksiin Canon S95 sopii kuin nenä päähän ja poistaa siten tarpeen kantaa ja vaihdella Canon 5D II:een muita putkia kesken tapahtuman, eikä tähän olisi edes aikaa...


Canon S95:n zoomi riittää hyvin lähiotoksiin ja tapauksiin joissa askel tai pari eteen / taakse ei jostain syystä onnistu. S95 ei ole niin joutuisa saada tulille kuin järkkäri ja nopeat tilanteet voi mennä ohi, mutta toisaalta S95 on osoittautunut useammankin kerran nopeammaksi ja helpommaksi kuvata lähitilanteissa kuin 5D II esimerkiksi 28mm/f1.8 linssillä.

S95:llä näen jo ennen laukaisua millainen kuva on tulossa, voin tähdätä kameran takanäytön kautta vaikkapa auton sivuikkunasta sisään kuvatessa tai jotain erikoisempaa kulmaa havitellessa.  Järkkärillä kuikuilen erikoisissa asennoissa etsimen läpi ja yritän säätää valotusta kohdalleen joko etsimen mittarilla tai sitten otos-tarkistus takanäytöstä, otos-tarkistus, otos-tarkistus kierrosta tehden joka ei aina ole ihan näppärin ja helpoin tapa... Oman S95:n "keep rate" on näissä tilanteissa aivan lyömätön 5D II:een verrattuna.

S95 menee myös helposti taskuun ja kulkee melkein huomaamatta mukana toisin kuin toinen järkkäri tai edes lisäputki 5D II:een. Kun S95 on helppoutensa vuoksi melkein aina mukana saa sillä kuvia niissäkin odottamattomissa tilanteissa joita ei aina voi suunnitella.


CR2 tuen myötä S95:n kuvia voi muokata ihan samalla tavalla, samoilla työkaluilla ja kuten sanottu yhtä laajalla skaalalla kuin järkkäreidenkin kuvia. Canonin DPP lukee S95:n CR2 kuvat siinä kuin 5D II:nkin (kuten nyt arvata saattaakin).


Kuvien siirtoon S95:stä olen joutunut kuitenkin käyttämään eri työkalua kuin Canonin EOS Utility:ä, joka ei S95:stä kuvia suostunut siirtämään tai sitten en vain osaa käskyttää sitä oikein....

No käytän kuvien siirtoon S95:n mukana tullutta Canon ImageBrowseria jonka olen laittanut tarkkailemaan Macin E-asemaa (sisäänrakennettu muistikorttipaikka) ja ImageBrowser käynnistyy kun tökkään kortin paikkaan.


Kuvien kohdehakemistona EOS Utilityllä ja ImageBrowserilla on saman hakemistorakenne, joten kummankin otetut kuvat näkyy siten DPP:ssä samassa näkymässä.

Kuvien käyttöä ja muokkauksen helpottamista varten olen tosin huomannut että S95:n kuvien sarjanumerot kannattaa pitää pienempinä kuin 5D II:n jotta noi varikko otokset tulee kaikki DPP:ssä heti alkuun. Muutenhan tuolla ei ole väliä kuin sen tuoma helpotus kuvien järjestelyyn vaikka tänne blogiin niitä valmistellessa.

All-in-all S95 kulkee mukana melkein minne vain, kuvat on hyvälaatuisia, CR2 tuki löytyy, kamera on helppo käyttää manuaalimodessa, S95 on nopeampi ja helpompi käyttää lähiotoksissa kuin 5D II, sillä korvaa helposti vaikka 28mm f/1.8 linssin. Kameran hinta on järkevä vs. sen ominaisuudet. Alta 400€:n, siis käytetyn Canon EF 28 f/1.8:n hinnalla, ei oikein voi saada parempaa kameraa IMHO.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti