Sivut

perjantai 29. huhtikuuta 2011

Canon EF 70-200 f/2.8 II IS USM - ensikokemukset

IceMan SnowStar Rovaniemellä oli ensimmäinen kerta kun käytin EF 70-200/f2.8 II USM:ää. Viimeviikonloppuna oli mahdollisuus ottaa muutama kuva putkella ja arvioida vähän sen toimintaa, alla hieman yhteenvetoa.

Putki on kooltaan vielä kohtuullinen, menee mm helposti omassa käytössä olevaan Kata 3N1-33 Sling laukkuun vastavalosuoja käännettynä. Putki on kuitenkin sen verran painava ettei sitä kanna ihan mielikseen käsissään kovin pitkiä matkoja. 3-4km:n patikointi putki + 5D II kädessä alkaa jo tuntua raskaalta ja putken sujauttaa mieluummin reppuun kuin kantaa käsissään. Painon kanssa tulee kuitenkin toimeen ja putki lähtee mm. mukaan tulevalle ulkomaan matkalle, joten ihan kuljetettava tuo on.


Putken kuvanlaatu on omaan tarpeeseen vähintäänkin riittävä ja valovoima f2.8 aukolla on iso plussa kun valoa on niukasti tai valotusaika pitää saada lyhyeksi liikkuvia kohteita kuvattaessa vähäisessä valossa ja juuri tämän vuoksi en ostanut f4 versiota vaan kärsin ennemmin korkeamman hinnan ja painon kuin jätän osan kuvista ottamatta tai tingin kuvan laadusta yläpään ISO arvoja käyttämällä.


En mene sen tarkemmin putken eri säätöihin, nappeihin ja muuhun tekniikkaan tässä vaiheessa - ehkä myöhemmin iskee bittien viilausinto. Putken kytkimien toiminnot ovat pääosin selkeät ja samat kuin muidenkin Canonin putkien. Kytkimet ovat hyvin näkyvillä, helposti käännettävissä ja riittävän kokoiset jotta yhdellä silmäyksellä näkee niiden asennot.


Putken kolmijalkakiinnityspanta on riittävän kokoinen ja jämerä. Pidän sitä kiinni putkessa putken kantamisen helpottamiseksi, vaikka kolmijalka ei mukana olekaan. Putkea ja kameraa ei näin tarvi roikottaa kamerasta vaan pidellä kiinnityspannan jalasta joka on myös Canon 5D II + Canon EF 70-200 f/2.8 II IS USM yhdistelmän painopiste. Paketin paino tietysti tippuisi muutamalla grammalla jos sen ottaisi pois, mutta eiköhän se oikeasti ylimääräinen löydy omalta vyötäröltä kuin putken ympäriltä...

Seuraavassa muutamia putkella ottamiani kuvia - tiiliseinää ja muita kontrollishotteja ei ole tullut otettua, ne kun ehtii myöhemminkin.

Canon 5D II + Canon EF 70-200/f2.8 II IS USM
115mm, f2.8, 1/1600

Canon 5D II + Canon EF 70-200/f2.8 II IS USM
165mm, f4, 1/800

Canon 5D II + Canon EF 70-200/f2.8 II IS USM
165mm, f4, 1/3200

Canon 5D II + Canon EF 70-200/f2.8 II IS USM
70mm, f4, 1/4000

Canon 5D II + Canon EF 70-200/f2.8 II IS USM
200mm, f4, 1/1250

Canon 5D II + Canon EF 70-200/f2.8 II IS USM
145mm, f25, 1/25 (käsivaralta)
Keskilapissa on kevät ja jäiden lähtö kuten kuvien aiheista näkee. Canon EF 70-200/f2.8 II IS USM on ensimmäinen zoom linssi jolla olen ottanut kuvien viimeisen vuoden aikana, kaikki muut nykyisessä käytössä olevat linssit on prime linssejä.

Zoomi tekee kuvien rajauksesta ja kuvakulmien hakemisesta hiton paljon helpompaa kuin prime linsseillä. Helppoudessa on tietysti omat haittansakin, kun kuvan saa rajattua nopeasti ei se välttämättä lisää luovuutta, toisaalta se nopeuttaa kuvien ottamista ja pitkästä polttovälistä on selvästi omat hyötynsä kun kuvaa pystyy rajaamaan muutenkin kuin croppaamalla. Huomaan että viimeisten reissujen kuvien prosessointiin on mennyt paljon vähemmän aikaa kuin aiemmin prime lissien kuvia muokatessa eri tarpeisiin.

Kokonaisuutena putki tuntuu vakuuttavalta paketilta, en löydä selkeitä heikkouksia muita kuin paino ja kuvan reunojen tummeneminen vaalealla pohjalla 2.8f aukolla sekä pienellä varauksella putken hinta. n. 2200€ ei tietysti ole halpa hinta, mutta jos sen jakaa 10 vuoden käyttöajalle jota itse tälle ajattelen, hinta on jo enempi kohdallaan.

Reunojen tummeneminen häviää f4 tai f8 aukolla kirkkaassa ympäristössä. Niissä tapaukissa joissa f2.8:a on käytettävä pitää varautua reunojen croppaukseen kuvien käsittelyn yhteydessä tai katsoa kuvan tausta niin ettei tummeneminen näy häiritsevästi - en pidä tätä kuitenkaan ongelmana - ylläkin on kuva joissa aukko on f2.8 eikä tummenemista kuvasta huomaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti